Narcose

Tandartsangst

Veel mensen zijn op zijn minst zenuwachtig als zij naar de tandarts gaan. Misschien bent u wel zo angstig dat u helemaal niet naar de tandarts durft. Wellicht heeft u ook gemerkt dat de problemen in uw mond steeds groter worden, maar bent u zo bang dat u geen hulp durft te vragen. Mogelijk schaamt u zich ook voor uw gebit of voor uw angst. Bedenk altijd dat er heel veel mensen zijn met uw probleem en dat wij daaraan gewend zijn. Schroom dus niet om een afspraak te maken voor een gesprek en een controle. Wij zullen bij zo’n afspraak altijd alleen maar proberen in uw mond te kijken. We zullen u nooit meteen behandelen. Als u na deze controle nog steeds heel erg tegen de behandeling opziet, dan kunnen we u helpen onder narcose. Dat betekent dat u in slaap wordt gemaakt en wordt gehouden tot de behandeling klaar is. Wij merken dat mensen na zo’n tandartsbehandeling onder narcose vaak weer normaal voor controle en behandeling kunnen komen. De drempel om te komen is namelijk een stuk lager geworden, omdat je met het gebit ‘weer vanaf nul begint’.

Kokhalzen

Ook als u een sterke kokhalsneiging hebt, dan kunt u onder narcose behandeld worden. Soms is het gewoon niet mogelijk om (goede) vullingen te maken als u steeds moet kokhalzen. Als u in slaap bent, dan hebt u van het kokhalzen geen last en kunnen wij goed ons werk doen. Dit is zeker wenselijk als het behandeling in kiezen ver achter in de mond betreft.

Kinderen

Bij sommige kinderen moet een uitgebreide behandeling gedaan worden, terwijl zij nog heel jong zijn. Wij zullen altijd eerst proberen of dit in verschillende korte afspraken lukt. Indien dit voor uw kind te belastend is, dan kan het een uitkomst zijn om de behandeling te doen wanneer uw kind in slaap is. Wij streven ernaar om een dergelijke behandeling altijd maar één keer in een leven uit te voeren. Na de narcosebehandeling komt u dan ook regelmatig met uw kind voor controle en mondhygiëne- en voedingsinstructies.

Totaalextractie

Indien uw gebit dusdanig uitgebreid behandeld of gehavend is dat het uitbehandeld is, en een totaalextractie (het verwijderen van alle tanden en kiezen) de aangewezen behandeling is, dan kunt u ervoor kiezen deze behandeling onder narcose te laten uitvoeren. Dit is voor u comfortabeler. Dit geldt ook voor overige hele uitgebreide behandelingen waarvoor u anders misschien wel een aantal lange afspraken zou moeten maken.

Hoe werkt het?

Als u interesse heeft in het laten uitvoeren van een tandartsbehandeling onder narcose, dan zien we elkaar eerst voor een intake. Tijdens die intake zullen we proberen in uw mond te kijken en maken we röntgenfoto’s. Op basis hiervan maken we een behandelplan met een daarbij horende kostenbegroting. De kosten voor de intake bedragen in ieder geval ongeveer €130 (C012 à €50 + X21 à €80). Indien het nodig is meer röntgenfoto’s te maken, dan kosten deze nog eens circa €19 per stuk (X10). Deze kosten worden vaak (misschien gedeeltelijk) vergoed vanuit uw aanvullende tandartsverzekering.

Als u het eens bent met het voorgestelde behandelplan en akkoord bent met de begroting, dan plannen we de behandeling in op de narcosedag. U wordt door de anesthesiologen van Anesthesia and Intensive Care Services in slaap gebracht. Zij brengen alle apparatuur en medicatie die hiervoor nodig is mee naar onze praktijk. Vervolgens doen wij gewoon ons tandartswerk. Als wij klaar zijn, dan geven we de anesthesioloog een seintje en maakt hij u weer wakker. U komt rustig bij in de uitslaapkamer. Als de anesthesioloog heeft beoordeeld dat u voldoende wakker bent, dan mag u, met uw begeleider, terug naar huis. Afhankelijk van de uitgevoerde behandeling komt u de dag erna of een aantal dagen erna terug voor controle.

De eerst volgende narcosedag is op vrijdag 12 juli 2024.


Indien u meer informatie wilt of een afspraak wilt maken voor een intake, neem dan contact met ons op door te bellen naar 0183 – 50 40 69, of door te mailen naar info@thcwerkendam.nl.