Wanneer een beugel?

Kinderen

Het beste tijdstip om te starten met de beugelbehandeling is net voor de start van de groeispurt, maar wel wanneer alle melktanden- en kiezen gewisseld zijn. Dit is meestal het geval als kinderen ongeveer 12 jaar oud zijn. Over het algemeen beginnen meisjes eerder dan jongens met de groeispurt en wisselen zij ook eerder hun tanden en kiezen.

Bij sommige kinderen is het nodig te starten met een beugelbehandeling als zij nog jong zijn, bijvoorbeeld al op 7-jarige leeftijd. Dit is bijvoorbeeld het geval als de bovenkaak onderontwikkeld is of als de kaken te smal zijn. We letten bij (hele) jonge kinderen in het bijzonder op foutieve mondgewoonten en op hun ademhaling en grijpen in om die te verbeteren als dat nodig is. Het is niet normaal als kinderen niet door hun neus kunnen ademen en vaak of altijd met hun mond open zitten. Ook snurken kan wijzen op een vernauwing in de ademweg of te weinig ruimte voor de tong.

Een aantal afwijkingen behoeft juist pas laat behandeling. Kinderen met een écht te grote onderkaak of sommige kinderen met een open beet behandelen wij pas later; meisjes vanaf dat zij ongeveer 16 jaar oud zijn,  jongens vanaf 18-jarige leeftijd.

Volwassenen

Een aanzienlijk deel van onze orthopatiënten is volwassen. Tot op hoge leeftijd kunt u bij ons uw lach laten verfraaien. Als tanden en kiezen recht naast elkaar staan, dan komt dit ook de gezondheid van de tanden en het tandvlees ten goede. Schoonhouden van het gebit gaat namelijk beter als tanden recht staan, waardoor u minder snel gaatjes krijgt en waardoor het tandvlees minder snel ontstoken raakt. Met een beugel kan ook onregelmatige slijtage van de tanden en kiezen voorkomen worden. In het kader van sommige behandelplannen is het nodig te starten met een beugelbehandeling, omdat er bijvoorbeeld te weinig ruimte is om nog goede vullingen of kronen te kunnen maken.
Onze ervaring is dat beugelbehandelingen bij volwassenen niet langer duren dan die bij kinderen. Het biologische proces van tandverplaatsing is namelijk hetzelfde bij volwassenen en kinderen. Daarbij komt dat volwassenen vaak beter meewerken. Een gemiddelde beugelbehandeling duurt tussen de 12 en 24 maanden.