Tanden wisselen

Als kinderen circa een half jaar oud zijn, dan beginnen de eerste melktanden in de mond door te breken. Meestal is de middelste ondervoortand als eerste aan de beurt. Vanaf nu is het van belang de tanden één keer per dag te poetsen met peutertandpasta. Op ongeveer 2,5-jarige leeftijd is het melkgebit compleet. Het melkgebit bestaat dan uit 20 tanden en kiezen. Poets bij kinderen van 2 tot en met 4 jaar de tanden tweemaal per dag met peutertandpasta. Kinderen kunnen tot zij 10 jaar oud zijn hun tanden niet zelf poetsen!

Vanaf de vijfde verjaardag moeten kinderen met gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gaan poetsen. Dit komt omdat in dit levensjaar (meestal zo rond de zesde verjaardag) de eerste blijvende tanden en kiezen in de mond zullen doorbreken. Meestal gaan de middelste ondervoortanden als eerste losstaan. In totaal zullen in deze wisselfase 8 melkvoortanden vervangen worden door 8 grote mensen voortanden. Ook zullen rond de zesde verjaardag de eerste blijvende grote kiezen doorbreken. Ouders hebben dit soms niet in de gaten, omdat er niet eerst een melkkies uitgaat. De blijvende kiezen komen er aan alle vier de kanten als extraatje bij helemaal achter in de mond. Deze blijvende kiezen zullen niet meer wisselen en moeten nog een leven lang mee. Het is dus erg belangrijk deze kiezen direct goed te poetsen om te voorkomen dat er een gaatje in ontstaat. Vaak worden deze kiezen door ons geseald; er wordt een beschermlaagje aangebracht in de diepe groeven en putjes.

Nu is het een tijdje rustig in de kindermond. Pas als kinderen een jaar of 10 zijn, dan begint de tweede wisselfase. Er zullen nu nog 4 melkhoektanden en 8 melkkiezen gewisseld worden. Helemaal achter in de mond zal bovendien aan elke kant een extra tweede grote kies verschijnen. Dit is nog niet de verstandskies. Het blijvende gebit is meestal voor de dertiende verjaardag compleet, maar veel variatie wat betreft leeftijd is mogelijk.

Indien er verstandskiezen zijn, dan zullen deze (soms wel, maar soms niet) doorbreken rond het achttiende levensjaar. Hierin zien we echter veel variatie.