Sealen

Als kinderen ongeveer 6 jaar oud zijn, dan zullen, helemaal achter in de mond, de eerste blijvende kiezen doorbreken. Als kinderen ongeveer tussen 11 en 12 jaar oud zijn, dan zullen de tweede grote blijvende kiezen doorbreken.

Meestal zien we in deze kiezen diepe groefjes en putjes die lastig schoon te poetsen zijn; er blijft makkelijk plaque in zitten.
Op deze plaatsen kunnen dus sneller gaatjes ontstaan, zeker omdat het glazuur van deze kiezen nog niet volledig hard geworden is.

Daarom brengen wij vaak een beschermlaagje in deze kiezen aan; geen nagellak, maar een tandenlak als het ware. De groefjes worden daarmee opgevuld en dus ondieper gemaakt, waardoor de kiezen beter te poetsen zijn. De behandeling wordt door de meeste kinderen als niet-moeilijk ervaren en duurt een paar minuten per kies.

We beginnen de behandeling met het schoonpoetsen van de kies met een borsteltje of trilapparaatje. Daarna krijgen de kids een wattenrol in hun mond om de wang en tong aan de kant te houden. De kies wordt schoongemaakt met een blauwe gel. Deze gel wordt met water weggedoucht en de kies wordt met lucht drooggeblazen. In de groefjes wordt nu het seallaagje aangebracht. Met blauw licht wordt de lak hard gemaakt. We controleren altijd nog eventjes of het laagje niet in de weg zit bij bijten en we polijsten de kiezen weer mooi glad.

Een seallaagje is geen garantie op het niet krijgen van gaatjes! Dagelijks tweemaal tandenpoetsen met fluoridetandpasta is nog steeds noodzakelijk!