Hoe wordt een tand of kies gevuld?
Voorafgaand aan de behandeling wordt u, als u dat wilt, verdoofd. Zodra de verdoving is ingewerkt begint de tandarts met het schoonboren van het aangetaste tandweefsel. Hierna wordt de tand of kies voorbereid op de te maken vulling door deze op te ruwen met een etsende, zuur smakende, blauwe gel. Deze wordt weggespoeld. Met onder andere wattenrollen wordt het werkterrein vervolgens drooggelegd, waarna de lijm kan worden aangebracht. Deze lijm wordt met blauw licht hard gemaakt. Nu kan het vulmateriaal laagje voor laagje in het gaatje worden gestopt en in een mooie vorm worden geboetseerd. Met het blauwe licht wordt ook de vulling uitgehard. Ten slotte wordt de vulling, door de tandarts en/of de assistente, netjes glad afgewerkt.
Effect van de behandeling
Bij het maken van een vulling wordt allereerst tandbederf verwijderd en vervangen door vulmateriaal. Hiermee herstelt de vulling de functie en ook de aanblik van de tand of kies. Een vulling verhindert dat het proces van tandbederf verder gaat en kan hiermee pijn voorkomen.
Nabezwaren na het vullen van een tand of kies
Na de het vullen van een tand of kies kunnen nabezwaren optreden. Het zijn normale reacties van het lichaam op de behandeling. Dit komt doordat een tand of kies uit levend materiaal bestaat. Het boren in een tand of kies maakt in feite een tandbeenwond die enige tijd nodig heeft om te genezen. Uw tand of kies kan vooral wat gevoeliger zijn voor koude of warmte. Deze gevoeligheid kan weken tot maanden duren. Als u niet goed meer kunt bijten doordat de kiezen niet meer goed op elkaar komen, dan kan de vulling wat te groot zijn. Neem in dat geval contact met ons op.