Trekken van een tand of kies

Eerste dagen na de behandeling

Na de het trekken van een tand of kies kunnen nabezwaren optreden. Het zijn normale reacties van het lichaam op de behandeling. U kunt last hebben van:

  • Aanwezigheid van een kleine hoeveelheid bloed gedurende de eerste dag;
  • Napijn gedurende vier tot tien dagen;
  • Een dikke wang. Na twee tot vier dagen is de zwelling het grootst;
  • Koorts tot 39 graden Celsius gedurende drie tot vier dagen;
  • Beperkte mondopening;
  • Moeite met slikken.

Instructies met betrekking tot:

Verdoving

Het verdoofde gevoel zal na de behandeling nog enkele uren aanhouden. U mag eten en drinken als u dat wilt, maar let wel op met warme dranken; u kunt uw mond verbranden. Voorkom ook het bijten op uw gevoelloze lip, tong of wang.

Nabloeding

Gedurende de dag van de behandeling kan de wond een beetje blijven bloeden. Dit gaat vanzelf over. Op het gaasje dat op de wond zit moet u een half uur dichtbijten. Hierna kunt u het gaasje weggooien. Als de wond nog hard bloedt, dan kunt u een nieuw gaasje aanbrengen en daarop dichtbijten. Erg belangrijk is het om de mond niet te spoelen! U spoelt daarmee namelijk het bloedstolsel uit de wond. Heeft u een vieze smaak in de mond? Spuug het speeksel dan uit. Vertrouwt u het niet? Neem dan gerust contact met ons op!

Zwelling

Om zwelling en pijn te verminderen kunt u het gezicht koelen met een coolpack, of met een nat washandje met daarin ijsklontjes. Blijf uit de zon; de warmte zorgt voor meer zwelling en daardoor voor meer pijn. Ook is het beter om niet meteen te gaan liggen.

Mondhygiëne

U mag de tanden en kiezen op de normale manier poetsen. Wees de eerste dag wel voorzichtig in de buurt van de wond. Mondspoeling mag u eventueel gebruiken vanaf de dag na de behandeling.

Roken/Alcohol

Wij raden u ten zeerste af om te roken en alcohol te gebruiken tot ten minste 48 uur na de ingreep. Roken en het gebruik van alcohol zorgen voor een tragere en slechtere wondgenezing.

Hechtingen

Als er een hechting is aangebracht, dan zal deze na ongeveer 10 dagen vanzelf oplossen. U kunt met de tandenborstel voorzichtig over de hechting poetsen.

Pijnbestrijding

Als u nalast hebt, dan is die goed te bestrijden door uw eigen pijnstillende medicatie in te nemen. Volg wel altijd de aanwijzingen in de bijsluiter op! Wilt u meer weten, of vertrouwt u iets niet, neem dan gerust contact met ons op.