Als bij u tanden of kiezen ontbreken, dan kunnen deze worden vervangen door een prothese. Als u alle tanden en kiezen in de boven- en/of onderkaak mist, dan krijgt u een volledig kunstgebit. Indien bij u slechts een aantal gebitselementen ontbreekt, dan krijgt u een gedeeltelijke (partiële) prothese. Afhankelijk van het materiaal waarvan zo’n partiële prothese wordt gemaakt, wordt het een plaatprothese (volledig van kunststof), of een frameprothese (combinatie van een metalen frame met plastic tandvlees en tanden) genoemd.
De behandeling
Voor het maken van een prothese is een aantal afspraken nodig.
– Eerste afdruk. Van uw kaak maken we een kopie door u te laten happen in een speciaal afdrukmateriaal. Deze afdruk wordt opgestuurd naar het laboratorium, alwaar de tandtechnicus er een gipsmodel van maakt. Op dit model maakt hij vervolgens een op maat gemaakte afdruklepel.
– Individuele afdruk. Met de op maat gemaakte afdruklepel maken we een precisie-afdruk van uw mond. In het laboratorium wordt hiermee opnieuw een gipsmodel gemaakt. Dit model vormt de basis voor uw gebitsprothese.
– Beetregistratie. Van het laboratorium krijgen we een eerste pasprothese. Hierin zitten nog geen tanden. Op de plaats waar later de tanden komen, is was aangebracht. Door u in de was te laten bijten, weet de tandtechnicus hoe uw boven- en onderkaak elkaar moeten raken. Tijdens deze afspraak bepalen we ook de kleur van de toekomstige tanden. Voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat kan het wenselijk zijn foto’s van uw gebit (van toen het nog in goede staat was) mee te sturen naar de tandtechnicus, zodat hij de tandstand kan nabootsen. Voor een zo goed mogelijke kopie van uw eventuele huidige kunstgebit kunnen wij hiervan ook een afdruk maken.
– Passen in was. Voordat het kunstgebit definitief wordt afgemaakt, passen we deze nog een laatste keer. Het is soms fijn om iemand mee te nemen naar deze afspraak, zodat u samen met ons de kleur, de vorm en de stand van de tanden kunt beoordelen.
– Plaatsing prothese. U kunt uw kunstgebit komen ophalen. We zullen het uiteraard samen passen en indien nodig nog iets aanpassen.
– Nazorg. De prothese zal anders aanvoelen dan uw eigen tanden of dan uw vorige gebit. Het duurt even voordat u eraan gewend bent en u er goed mee kunt eten en spreken. In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Het is belangrijk dat u uw prothese toch inhoudt, en een afspraak maakt met ons om uw gebit wat bij te slijpen. Dit kan vrijwel altijd dezelfde of de volgende dag. Blijf niet rondlopen met drukplekken, want ze verdwijnen niet vanzelf!
Alternatieve behandelingen
Als de te overbruggen ruimten niet te groot zijn, dan is het soms een optie de ontbrekende tanden of kiezen te vervangen door een brug. Implantaten kunnen voor u ook een goede optie zijn, soms om een enkel ontbrekend element te vervangen (kroon of brug op implantaten), soms in combinatie met een gebitsprothese. Indien het namelijk niet mogelijk is (gebleken) om bij u een gebitsprothese te maken die prettig zit, dan kunnen we onderzoeken of een klikgebit (een prothese op implantaten) bij u mogelijk is.