Facings

Wat is een facing?

Een facing is een schildje van wit vulmateriaal (composiet) of van porselein dat aan de voorkant van een tand wordt vastgelijmd.
Dit wordt gedaan om de vorm en de kleur van een tand te verfraaien.

Waarom is een facing nodig?

Er zijn meerdere redenen voor het toepassen van een facing:

  • Tandbederf – de voorkant van de tand is aangedaan door tandbederf en de huidige vullingen zijn niet meer fraai.
  • Ongeluk – tanden kunnen beschadigd zijn door een ongeluk.
  • Cosmetisch – vullingen kunnen anders zijn van kleur en vorm en er niet mooi uitzien. Om het aanzicht te verfraaien kan een facing worden gemaakt.

De behandeling

De duur van de afspraak hangt af van de beschadiging van de tand en of er eerst een voorbereidende behandeling moet plaatsvinden, bijvoorbeeld met een vulling of door te bleken.
Een composietfacing wordt ter plekke door de tandarts gemaakt; wit vulmateriaal wordt op de voorkant van de tanden geplakt. Dit duurt ongeveer een half uur per tand. Meestal wordt u hierbij verdoofd.
Voor een porseleinen facing zijn meerdere stapjes nodig. De assistente treft alvast een aantal voorbereidingen. Zij verdooft u, ze maakt een malletje waarmee de eventuele noodfacing gemaakt wordt en ze bepaalt de kleur. De tandarts zal de voorkant van de tand minimaal beslijpen; een fractie van een millimeter wordt van de tand afgehaald. De tandarts zal met u de kleur controleren. De assistente zal daarna een exacte gebitsafdruk maken. Deze wordt opgestuurd naar de tandtechnieker die de facing gaat maken. Ten slotte maakt de assistente voor u met behulp van het eerder genoemde malletje een tijdelijke facing. Na twee weken is de echte porseleinen facing klaar. U wordt eerst weer verdoofd. De assistente zal de noodfacing verwijderen, de tand schoonmaken en de definitieve facing passen. De tandarts controleert de pasvorm. Vervolgens plaatst de assistente de facing met een speciaal daarvoor bedoeld cement.

Levensduur facing

De facing blijft, afhankelijk van de gezondheid van de tand die eronder zit, vele jaren zitten. Het is belangrijk om te weten dat een facing de tand niet ongevoelig maakt voor tandbederf. U moet de tand dus nog steeds heel goed schoonhouden. De levensduur van de facing en van de tand eronder is voor een groot deel afhankelijk van de mondhygiëne.

Losse facing

Een enkele keer komt het voor dat het cement waarmee de facing is vastgemaakt loslaat, waardoor de facing van zijn plaats komt. Neem dan contact met ons op.