Kronen en Bruggen

Als een gedeelte van uw tand of kies door tandbederf is beschadigd of op een andere manier verloren is gegaan, dan kan de tandarts dit vervangen door een kunstkroon. Een kunstkroon wordt meestal gewoon ‘kroon’ genoemd.

Wat is een kroon?

Een kroon is een overkapping van metaal, porselein of beide (een beschermdop) die over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht en eraan wordt vastgelijmd.

De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid aan de tand of kies onder de kroon waardoor deze wordt beschermd tegen afbreken. De tand of kies blijft dus in de mond aanwezig, maar wordt slechts beslepen.

De kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel en past het goed in uw mond.

Waarom is een kroon nodig?

Er zijn meerdere redenen voor het toepassen van een kroon:

  • Tandbederf – de tand of kies is zo zwaar beschadigd door tandbederf dat het onmogelijk is deze te herstellen met een normale vulling.
  • Wortelkanaalbehandeling – de tand of kies is zo erg verzwakt door de wortelkanaalbehandeling dat deze moet worden versterkt door een kroon.
  • Ongeluk – tanden of kiezen kunnen beschadigd zijn door een ongeluk.
  • Cosmetisch – grote vullingen kunnen anders zijn van kleur en vorm en er niet mooi uitzien. Om het aanzicht te verfraaien kan een kroon worden gemaakt.

De behandeling

De duur van de afspraak hangt af van de beschadiging van de tand of kies en of er eerst een voorbereidende behandeling moet plaatsvinden, bijvoorbeeld met een vulling of een wortelkanaalbehandeling.

De assistente treft alvast een aantal voorbereidingen. Zij verdooft u en maakt een malletje waarmee de noodkroon gemaakt wordt en ze bepaalt de kleur.

De tandarts zal een groot deel van de tand of kies omslijpen; rondom de kies en van het kauwvlak wordt ongeveer een millimeter afgehaald. De tandarts zal met u de kleur controleren.

De assistente zal daarna een exacte gebitsafdruk maken. Deze wordt opgestuurd naar de tandtechnieker die de kroon gaat maken.

Ten slotte maakt de assistente voor u met behulp van het eerder genoemde malletje een tijdelijke kroon.

Tijdelijke kroon

Totdat de definitieve kroon klaar is, wordt een tijdelijke kroon geplaatst. Deze wordt vastgezet met tijdelijk cement. U kunt met deze noodkroon voorzichtig eten en kauwen. Soms komen tijdelijke kronen los. Neemt u dan contact met ons op.

Plaatsen definitieve kroon

U wordt eerst weer verdoofd. De assistente zal de noodkroon verwijderen, de tand of kies schoonmaken en de definitieve kroon passen. De tandarts controleert de pasvorm. Vervolgens plaatst de assistente de kroon met een speciaal daarvoor bedoeld cement.

Levensduur kroon

De kroon blijft, afhankelijk van de gezondheid van de tand of kies die eronder zit, vele jaren zitten. Het is belangrijk om te weten dat een kroon de tand of kies niet ongevoelig maakt voor tandbederf. U moet de tand of kies dus nog steeds heel goed schoonhouden. De levensduur van de kroon en van de tand of kies eronder is voor een groot deel afhankelijk van de mondhygiëne.

Losse kroon

Een enkele keer komt het voor dat het cement waarmee de kroon is vastgemaakt loslaat, waardoor de kroon van zijn plaats komt. Neem dan contact met ons op.

Alternatieve behandelingen

Als een tand of kies dusdanig beschadigd is dat een kroon nodig is, maar u wilt deze behandeling niet, dan kan het trekken van een tand of kies soms het enige alternatief zijn.